Menu

Referral

Návody

Rybárske potreby

Vyhľadávanie

Naposledy prihlásení

10:37 RomanBA
08:39 esoxluciusivan
08:25 rumo242
05:30 Spin
19:42 sempervivum
12:22 LovimCenu
15:58 belko
15:17 Miga
07:19 Balzer
22:15 slunce3
10:05 richardson
09:18 Sportivo2
Ryby Ebro portál Levičan

Spriatelené weby:

Facebook

Pridajte sa k nám aj na facebook-u :)

Partner:

Užívateľské menu

Email:
Heslo:
Registrácia
Zabudnuté heslo

Reklama

Výroba olova


Autor: Ma_to9
Miesto: PC
Sekcia: Nezaradené, Ostatné
Dátum fotenia: 21. 06. 2011
Zverejnená: 22. 06. 2011 06:00
Popis:
Kupovanie olovených záťaží v obchodoch môže byť niekedy dosť drahé a to najmä pri kupovaní veľkých záťaží a vo väčšom množstve.Ak sa to aj vám zdá dosť drahé,môžete si ho vyrobiť doma..stačí postupovať podľa návodu.
1.Najprv sa musíte rozhodnúť,aké olovo si chcete vyrobiť.Ja som si ako ukážku vybral malé olovo na feeder na rieke.Na výrobu formy som si zobral dve mince (1,2€).Medzi ne som vlepil balzovu dostičku.Kľudne však môžete použiť aj niečo iné napr.drevo upravené do tvaru formy.
2.Do kelímku od jogurtu nalejte sadru,dostatočne hustú nato aby sa neliala ale aj aby nebola príliš hustá.
(pri výrobe väčších záťaži okolo60g a viac musí mať forma hrubé steny)
3.Zatrepte kelímkom aby sa povrch sadry vyrovnal a ak sú v sadre nejaké bublinky,tak vidu nahor a prasknú.
4.Asi po 1-3 min. vložte formu do sadry(do polky výšky formy).Tak,aby to potom išlo zo sadry kolmo vytiahnuť.Ak je forma drevo tak potrite okraje olejom,lebo sa sadra vsiakne do formy.
5.Po asi 15 min. urobte koncom lyžičky malé asi 15 mm hlboké otvory ktoré budú slúžiť na ukotvenie druhej časti.
6.Celú hornú plochu sadry potrite tenkou vrstvou vazelíny alebo indulóny. Zabranite tak prilepenia hornej a spodnej časti k sebe.
7.Potom zalejte zvyšok kelímku ďalšou vrstvou sadry a opäť s ním potriaste aby sa sadra rovnomerne rozliala a aby ste sa zbavili vzduchových bubliniek.
8.Nechajte sadru dobre vyschnúť (asi 2 hod.) a potom odstráňte kelímok.
9.Potom od seba oddelte obidva časti a ak narazíte na nejakú vzduchovú bublinku tak to opravte sadrou.
10.Teraz hrotom noža urobte na oboch častiach formy žľaby na vlievanie olova a na unikanie vzduchu.Ak robíte olova do 30-40g tak stačí otvor asi 2-3mm, ale ak robíte olovo s hmotnosťou nad 100g tak treba otvor asi 8mm.Tiež môžete v strede formy urobiť hrotom noža malé dierky aby olovo lepšie držalo v prúde.
11.Na protiľahlej strane urobte koncom noža malý zárez na drôt ktorý bude slúžiť na uchytenie olova.A samozrejme tam potom pri zlievaní nezabudnite ten drôt dať.
12.V plechovke od pašteky(napr)roztavte olovo(kľudne aj doma na sporáku..nesmrdí to).Počas tavenia sem-tam odstrante z povrchu strusku lyžičkou.
13.Obidve časti formy k sebe stlačte svorkou a pomaly vlievajte olovo.
14.Pri menších olovkach tuhnutie trvá pár sekúnd ale pri väčích aj niekoľko minút.Ja to necham asi tak 1min pri malých a 3-4 pri olovach ktoré sú väčšie než 2-3cm
15.Po otvorení formy odstrante zbytočnú čast olova.



Pozor však musíte dávať nato aby forma bola dostatočne suchá a preto ju nechajte odstáť min.48hod.Ak by bola vlhká tak by olovo striekalo aj na 5m.
Kľudne to robte doma v kuchyni na nejakej doske a na novinách.Ak vám tam kvapne olovo tak papier zhnedne ale nezačne horieť takže kľud.

Obrázky dám ešte do galérie lebo tu sa všetky nevojdú.Ak by dakto dačomu nerozumel tak nech napíše.
PS:Tento článok mám uložený v PC už dlhšiu dobu ale mám to z nejakeho českého webu ..len to neviem nájsť.Preto ak by to niekto našiel nenadavajte prosim namňa že som kopírak...dal by som to tu ale fkt nwm z kade to mam :)

Kompletnú galériu k Aktualite si pozrite Tu !

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg

Počet zobrazení: 1840

Komentáre

žiadne komentáre
Banner - Kalibrovanie.com